Het ontstaan van ’t Zandtheater
Begin 1993 hadden verschillende mensen wat heimwee naar het toneel dat vroeger door de leerkrachten van de gemeenteschool, de KWB en de KLJ van Zandhoven werd gebracht. Ideeën om een toneelstuk op te voeren en om die leemte te vullen, leidden al vlug tot een eerste vergadering op maandag 14 juni 1993. Het doel: het oprichten van een toneelkring.
In Zandhoven waren er wel wat mensen met een goede dosis amateurtoneelervaring. Daar kwamen nog enkele mensen bij die aan de kar wilden trekken en de oprichting van een toneelkring moest lukken. Ongeveer een jaartje later, op 15 april 1994, werd ons door het gemeentebestuur van Zandhoven een receptie aangeboden. Dat was dan de officiële start. De uiteindelijke statuten werden opgesteld op de bestuursvergadering van 1 juni 1994.
’t Zandtheater was geboren.
Het doel van onze toneelvereniging
In de eerste plaats heeft t’ Zandtheater als doel theateropvoeringen brengen … natuurlijk! Op deze manier spraken we aanvankelijk een publiek aan dat zich beperkte tot Zandhoven, maar later is dat uitgegroeid naar de direct omliggende gemeenten. Tegenwoordig mogen we ook toneelliefhebbers van het verdere gelegen Antwerpen, Leuven, Zolder en Boezinge verwelkomen.
Het is verder de bedoeling dat alle individuele leden aan hun toneeltrekken kunnen komen en hun creativiteit binnen onze toneelkring kwijt kunnen. Dit kan zowel voor als achter de schermen zijn.
Al onze medewerkers doen dat op vrijwillige basis. Zij verdienen er dus niets aan! Echter, éénmaal je je engageert om mee te draaien in een productie verwachten al de andere medewerkers wel dat je er alles aan doet om je taak tot een goed eind te brengen. Dus geen speeltjes, maar soms knokken om er iets waardevol voor onze klanten van te maken.
Onze visie
Wij willen ons publiek (en onszelf) vooral amuseren zonder hierbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Als we kiezen voor een toneelstuk dan zoeken we ook steeds naar een stuk met dát ietsje meer.
Om onze visie kracht bij te zetten is er van in het begin gekozen voor externe regisseurs. Door de jaren heen zijn er echter ook uit onze eigen kring bekwame regisseurs opgestaan. Deze mensen volgden hiervoor een regiecursus.
Met onze producties zoeken we naar een goede balans tussen de mogelijkheden en kwaliteiten van onze medewerkers, de voorkeuren van ons publiek en onze materiële mogelijkheden; zowel financieel, organisatorisch en voor wat de beschikbaarheid van zaal en materialen betreft.
De toekomst
In 2013 namen we een beslissing die onze toekomst zeker mee zal bepalen. We startten toen met het ‘spelen op verplaatsing’. Aan de hand van toneelstukken met een kleine bezetting treden we in de eerste plaats op voor sociale instellingen, zoals RVT’s, dienstencentra, maar ook voor particulieren en andere verenigingen of firma’s.
De veranderende wereld van ontspanning en de werkdruk maakt dat het voor ons niet evident is om geregeld toneelstukken te brengen met een grote cast. De mensen hebben blijkbaar minder vrije tijd of delen die vrije tijd anders in. Zelf toneel spelen is voor velen niet weggelegd. Die nieuwe elementen blijken ons in een richting te duwen waarbij we ons meer gaan richten naar het brengen van toneelstukken met een kleinere bezetting en die hopen we zeker op een grote verscheidenheid van locaties te brengen.
Het spelen op verplaatsing geeft de toeschouwer de kans om van toneel te genieten in zijn eigen omgeving. Zo hopen we veel mensen te bereiken die anders niet die kans krijgen .
Heeft dat je interesse opgewekt en wil je meer te weten komen, stuur ons dan een berichtje.